Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Polgármesteri hírlevél

1./  Lakossági lomtalanítás lesz 2010. április 21-én szerdán
A Bio-Pannonia Kft. az első féléves lomtalanítást az esedékes szemétszállítással együtt  szerdán fogja elvégezni. A háztartásokban keletkező lomot a kuka mellé, a járda és az útpadka közé kell lerakni úgy, hogy a közlekedést ne akadályozza, és  kézi erővel rakodható legyen.  A kukába  ekkor is  csak  háztartási  hulladék helyezhető el. Nem fogják elszállítani a nem lomtalanítás körébe tartozó anyagokat.    Ilyenek:  veszélyes  hulladékok,  hűtőszekrény, mosógép, centrifuga, akkumulátor,     gumiköpeny,    építési-,  bontási  törmelék, növényi nyesedék,  állati  tetem. Sajnálatos módon a határban az utak széle tele van kidobott hulladékokkal, annak   ellenére,  hogy 10 éve vezettük be a szemétszállítást  Ópályiban  és minden évben     kétszer  ingyenes lomtalanítás is van. A szemétszállítás törvény által  kötelező közszolgáltatás, ettől megszabadulni nem lehet!

2./ A Bio-Pannonia Kft.  bevezeti a szelektív hulladékgyüjtést
Az ópályi  lakosok 2-2 db  különböző színű  /kék és fehér / zsákot fognak kapni. A kékbe az üdítőitalos palackokat, a fehérbe  papírt lehet gyűjteni. Az ílymódon összegyűjtött    hulladékot egy hónapban egyszer fogják elszállítani, első alkalommal várhatóan május végén. A zsákokat másra nem szabad felhasználni és  csak műanyagpalack, ill. papír gyűjtésére használható. Azok részére, akik a  szelektív gyűjtést vállalják, a továbbiakban erre a célra ingyenesen  biztosít  a Kft.  gyűjtőzsákot.

3./ A körjegyzői hivatalt megkereste a Bio-Pannonia Kft. a közüzemi tartozások behajtása   miatt. Többen felháborodva kerestek engem is, hogy ők befizették a díjakat és mégis fizetésre szólították fel őket. Sajnos a hivatalunk ilyen esetben nem tud semmit tenni, mivel  az adatokat a Bio-Pannonia Kft. szolgáltatta.  Ha valaki tudja igazolni, hogy a szemétszállítási díját befizette, akkor keresse meg a Bio-Pannonia Kft. irodáját Mátészalkán a Zöldfa u. 91. sz. alatt és ott tisztázza az esetleges félreértést. /44/ 500-115/

4./ A községben a veszettség elleni kötelező védőoltás 2010. április 24-én a daráló udvarban lesz megtartva. Pótoltás 2010. május 8-án. A rendelkezés szerint az ebek oltási könyveit le kell cserélni újra, így a régi könyveket nem kell hozni. Az oltás, féregtelenítés, új könyv díjtétele:   3.000,- Ft. Háznál kért oltás: 3.500,- Ft. Felhívjuk az ebtartók figyelmét, hogy az oltások után az összeírt listával egyeztetés után, az oltatlan ebeket a tulajdonos költségére eljárás után a gyepmesteri telepre szállítják el!
Fontos tudnivaló, hogy a kutyát  gazdaváltásakor a könyv kövesse! 

5./ Első lakáshoz jutók támogatása ügyében kerestek meg többen 
A tavalyi adósságrendezési eljárás megszakította az első lakáshoz jutók támogatását. Valakinek már az ingatlanára is feljegyezte a Földhivatal a jelzálogot, de a támogatást nem kapta meg.  A Képviselő-Testületnek kell  a költségvetésben  biztosítani  a több mint 20 kérelmező részére a szükséges összeget.  A 2010. évi költségvetésben jelenleg nincs elegendő pénz az első lakáshoz jutók támogatásának kifizetésére.   Várhatóan a következő testületi ülésen dönt a Képviselő-testület  a  támogatás biztosításáról. 

6./ 2010. áprlis 26-án  16 órakor lesz testületi ülés
Ezen az ülésen dönt a Képviselő-Testület  a közösségi busz beszerzéséről Erre a buszra a kistérség már megnyerte a 8 millió forintos támogatást, nekünk  a maximum 2 millió forint összegű önerőt kell biztosítanunk, a későbbi üzemeltetéshez az üzemeltetési szabályzatot, illetve pályázat útján ki kell választani a gépkocsivezető személyét. További napirendek:   a kistérség közmunka-programjához a kistérség hitelt vesz fel, ehhez kell kezességet vállalni.  Megtárgyalásra  kerül a  2009. évi költségvetési beszámoló és az első lakáshoz jutók támogatásának biztosítása,  az iskola kazán-leszerelése, s  az ezzel kapcsolatos szerződés felmondása. Tájékoztató aktuális pályázati lehetőségekről és tájékoztató a roma-integrációs program helyi lehetőségéről.

7./ A mozgáskorlátozottak közlekedési támogatását 2010. április 30-ig lehet igényelni
Felhívom az érdekeltek figyelmét, hogy ezt a határidőt mindenki tartsa be, mert ha elkésnek, akkor ebben az évben elesnek a támogatástól.

Ópályi,  2010. április  19.

Erdélyi  Miklós
polgármester

<< vissza