Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Polgármesteri Hírlevél

Áldott, békés Húsvéti Ünnepeket kívánok a község valamennyi lakója részére!

1./ Közcélú munkásokat alkalmaz az önkormányzat a községben jelentkező feladatok elvégzésére. A Szatmári Kistérség pályázatának segítségével 25 fő került felvételre. A Képviselő-testület által elfogadott közfoglalkoztatási terv alapján jelenleg 37 főt alkalmazunk. A körjegyzői hivatalnál, az óvodánál, az iskolánál, a gyermekjóléti szolgálatnál, a családsegítő hálózatnál, az idősek gondozásánál, és a község közterületein végzik munkájukat. A közmunkás irányító Soós Róbert meliorációs mérnök, a közterületeken jelentkező problémákkal őt kell keresni (tel: 70/243-92-67).

2./ A Képviselő-testület döntése szerint az Árpád úti iskolát hivatallá kell alakítani. A munkálatokat a közcélú munkások már 2009 szeptemberében elkezdték. Az átalakítás áprilisban fel fog gyorsulni, így várhatóan a hónap végén már az új helyen fogadjuk az ügyfeleket. A villanyszerelési munkálatokat Nagy Pál helyi vállalkozó fogja végezni. A többi munkát közcélú munkásokkal végeztetjük.

3./ 2007. augusztusában a Képviselő-testület az általános iskola energiatakarékos fűtés korszerűsítéséről döntött. A beruházó cég ígérete szerint jelentős költség megtakarítást kellett volna elérni, ez azonban elmaradt. A Képviselő-testület kezdeményezte a szerződés felbontását és a kazán leszerelését. A várható vitás kérdések kezelése és más vitás önkormányzati ügyek képviseletére megbízta Dr. Sarka Attila ügyvédet.

4./ A Bio-Pannónia Kft. megváltoztatja a községben a szemétszállítás rendjét. 2010. április 7-től, kéthetente szerdai napokon reggel 6 óra 30 perctől végzi a szemétszállítást a község egész területén. Ez azt jelenti, hogy április 7-én és 21-én és azt követően kéthetente a település egészéről gyűjtik be a szemetet.

5./ A Szatmári Kistérségi Tanács összehívását kezdeményeztem közösségi busz beszerzésére Ópályi részére. A meghívót látva még másik 3 település jelezte busz vásárlási szándékát. Végül Ópályi, Hodász és Mátészalka részére nyújtotta be a Kistérségi Tanács a pályázatot. Az Önkormányzati miniszter elbírálta a pályázatokat és a döntése értelmében a Kistérség mindhárom buszra megnyerte a támogatást. A Képviselő-testületnek kell dönteni a 10 millió forintot érő busz megvásárlásához szükséges 2 millió forint saját erő biztosításáról. Az iskolánál, az óvodánál, a gyermekjóléti szolgálatnál, az egyházaknál, az egészségügynél és a sportkörnél jelentkező szállítási feladatok szükségessé teszik a busz beszerzését. Természetesen az üzemeltetés költségeit és módját a Képviselő-testületnek kell biztosítani.

6./ Megszűnik a mezőgazdasági termelők földalapú támogatásának ingyenes igénylése, mivel a falugazdásznak is fizetni kell a jövőben. A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a falugazdászt a körjegyzői hivatal nagytermében kell fogadni. A falugazdász működéséhez szükséges feltételeket térítésmenetesen biztosítja. A falugazdász eddigi működését a Teleházban végezte. Az Ópályiak Baráti Körének a feladat ellátására megállapodása van a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal. A Képviselő-testületnek, mivel nem kötelező önkormányzati feladat a falugazdász kiszolgálása, nincs utasítási joga a mezőgazdasági hivatal felé. A Testület döntését végrehajtom, tájékoztatom a hivatalt, kialakítjuk a szükséges technikai hátteret a falugazdász működéséhez. Ezek alapján több lehetősége lesz a gazdálkodóknak a támogatás igénylésére. A támogatást igényelhetik közvetlenül a földtulajdonosok, ha megvan a szükséges informatikai hátterük, a nagyobb gazdálkodók a könyvelőjükön keresztül, vagy a körjegyzői hivatalban, illetve továbbra is igénybe vehetik a Teleház szolgáltatását.

Ópályi, 2010. április 1.

Erdélyi Miklós
polgármester

<< vissza