Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

A régi idők jókedvű estéző beszélgetéseit elevenítjük fel. 40-50 évvel ezelőtt falunkban általános volt a szomszédok, ismerősök, rokonok felkeresése a hosszú, téli estéken. Így szálltak apáról fiúra, nagyapáról unokára az emlékezetes történetek. Ennek a hangulatát idézzük meg programunkkal.


1. előadás ideje: 2010. január 11. hétfő, 18 óra
,,Gyógyító növények Szatmárból” előadó: Makai Béla természetgyógyász, tanító úr
A Túristvándiban élő tanító aki szintén szerelmese a szatmári tájnak kiváló ismerője a szatmári tájon vadon termő gyógynövényeknek és azok gyógyító felhasználásának. Jégzajlástól-lombhullásig mutatja be előadásában a szatmári táj, a Túr környékének változását. Kiváló ismerője a szabadtűzön készült hal és egyéb húsból készült ételeknek. Az élvezetes előadásra a fiatalabb és idősebb korosztály képviselőit egyaránt várjuk. Fontos számunkra, hogy a tudás generációról generációra öröklődjön. Gyógytea kóstolás is lesz!


2. előadás: 2010. január 25. hétfő, 18 óra
Szatmár szerelmese Ópályi szülötte, ,,Az ópályi Tűviskestől a Szabad Föld-ig” Előadó: Balogh Géza újságíró
A faluból elszármazott Balogh Géza újságírót szólítjuk meg, aki jelenleg a Szabad Föld újságírója, de több könyve jelent meg a Szatmári tájról, az itt élő emberekről. Ha szerét ejtheti egy-egy jellemző ópályi történetet is becsempész könyveibe. Több film forgatókönyvet írt, és több kötete jelent meg, melyekről előadása során fog beszámolni. Az előadás után kötetlen formában feldolgozzuk az újságíró által előadott témákat.


3. előadás: 2010. február 8. hétfő, 18 óra
,,Az Ópályiak Baráti Köre középtávú településfejlesztési javaslatai”
Előadó: Erdélyi Ilona projekt tervező
Az Ópályiak Baráti Köre Egyesület 2001-ben, a település lakosságának bevonásával már készített egy fejlesztési tervet, amit már közben az ,, élet' túlhaladott. Egy része megvalósult, más része nem, ezért eljött az ideje az átdolgozásának, amit szintén a lakosság bevonásával szeretnénk megvalósítani. 


4. előadás: 2010. február 22. hétfő, 18 óra 
,,Ópályi írott forrásainak feldolgozása”előadó: Szabó Menyhért helytörténész
Szabó Menyhért amatőr helytörténész profi módon végzi ezt a tevékenységet. 3 éve kapott megbízást a település polgármesterétől az Ópályit érintő kutató, gyűjtő munkára. Ahol Ópályi település neve a múltban és a jelenben írásban megjelenik ezt ő regisztrálja.
Ahol múzeumi bronzkori lelet található Ópályiról ezt is összegyűjti. Kiadás előtt van az a kötet amelyben gyűjtőmunkájáról ad számot. Már összegyűjtötte a községben fellelhető egyházi dokumentumokat és a község által illetve az  Ópályiak Baráti Köre által kiadott időszakos kiadványokat és az Ópályi Hírlapot.
Az előadásra meghívjuk azokat az Ópályiban élő, vagy elszármazott diplomás embereket is, akik Ópályi történetéből készítették el diplomamunkájukat.


5. előadás: 2010. március 8. hétfő, 18 óra
,,A TÉESZCS” története Ópályiban előadó: Nagy Mariann közgazdász-szociológus
Feldolgozatlan még az 1960-as években megalapított Ópályi Termelő Szövetkezet története. Ezt fogja pótolni  Nagy Mariann gazdaság-szociológus, kutató, aki egy nemzetközi média  kutatóintézet kutatás-fejlesztési munkatársa. Bemutatja a szövetkezeti mozgalom alakulását Magyarországon és a helyi Termelő Szövetkezet múltját. Az előadásra külön meghívókat küldünk azoknak, akik tagjai voltak a Tsz-nek és megélték  azokat a nehéz időket. Érdekesnek ígérkezik az előadás utánra tervezett, szemtanúk és résztvevők elbeszélése.
6. előadás: 2010. március 22. hétfő, 18 óra
Hogyan tovább Ópályi? Kerekasztal beszélgetés Ópályi papjainak, orvosainak, gyógyszerészének, iskola igazgatójának, polgármesterének bevonásával. A fehér asztal mellett a hallgatóság kérdéseket tehet fel a falu vezető személyiségei részére.