Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

XV. Nemzetközi Aratófesztivál Ópályiban

Ismét sikeres volt a Nemzetközi Aratófesztivál, melyet az Ópályiak Baráti Köre szervezett Szabóné Nagy Zsuzsa elnök asszony vezetésével.
Az idei aratás szép példája volt a pályi civil szervezetek összefogásának, mivel sok civil egyesület  mozgósította tagjait és mutatta meg értékeit  kiállító sátraikban. Az önkormányzat anyagi támogatást nem tudott biztosítani a fesztiválhoz, így csak erkölcsi támogatást kaptunk. Egy-két képviselő viszont  rosszul értelmezte szerepkörét és vigyáztak, nehogy a közmunkások valamilyen segítséget nyújtsanak az előkészületek során. Annál inkább nagyra kell értékelni  azokat a segítő kezeket  akik  kérés nélkül is jöttek és  építették a sátrakat a focipálya szélén. Jöttek a vadászok, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Boldog Családokért Egyesület, az Ópályiak Baráti Köre, a Jeremcsuk László Polgárőr Egyesület  tagjai. Jött Veress Imre tiszteletes úr, Orosz István parochus úr, Németh Sándor és Papp Zoltán teherkocsijaikkal együtt és hipp-hopp már álltak is a sátrak, reggelre a polgárőrök a fekete fóliát is rárakták. Szombaton a tíz órai megnyitóra minden készen állt. Itt volt a nyírcsaholyi óvoda, a nagydobosi nyugdíjas klub, a lengyel Dukla öregfiúk csapata. Megérkezett Magyar Miklós igazgató és Mátyás László fő falugazdász  a megyei Mezőgazdasági Hivataltól, Fülöp István és Kárpáti Tibor országgyűlési képviselők, Kertész György és Gaudi Nagy Tamás a fesztivál díszvendégei. Az ünnepélyes  megnyitó   után a Domahidai Kraszna Egyesület  és a Horpácsik János Néptánc Egyesület táncosai adtak elő román és magyar táncokat a szabadtéri színpadon. Ezt követően felsorakoztak az aratócsapatok A helyi rendőrök járőrkocsijaikkal biztosították  a zavartalan kivonulást az aratás helyszínére, Orosi  Sándor földjére. Ide vetettük a 23 fajta búzát és a 3 fajta árpát az Elit Mag Kft. martonvásári fajta bemutatóját. A helyszínen Cseh Katalin a cég munkatársa adott tanácsot a bemutatott fajtákról Az egyházi áldás után az árpatáblában bemutatták aratócsapataink a hagyományos kézi aratást, persze előtte körbe kínálták a gyönyörű szép népi ruhába öltözött hölgyek a szépszámú érdeklődőnek az aratópálinkát, majd a terülj-terülj asztalkám következett. Megkóstoltuk a  lengyelek házi készítésű   sajtját, vaját, kenyerét és kolbászát, de a mieink sem maradtak el semmiben a külföldiektől. Fogyott a pálinka és a  sok finom falat.
Míg a határban az aratás zajlott, addig a  pályán a főzőversenyre benevezők szorgoskodtak és főzték, ízesítették ételeiket. Az aratócsapatok jó szereplésük után megkapták az elismerő okleveleket és az üveg "Ópályinkát". Ez után a szigorú zsűri Csástyu Antalné vezetésével, Orosz Istvánné parochusné,   Szolnoki  Pálné és Csizmár Zsoltné tagokkal értékelte a főzőversenyre készült étkeket.

Következett a falusi virtusvetélkedő, benne a paraszt forma-1 szekérhúzó versennyel, Nagy Zoltán és Farkas Ferenc szervezésében. A nemzetközi mezőny szépszámú közönség előtt mérte össze erejét, ügyességét. Szekérkerék csere és szekérhúzás, szegbeverés, zsák búza tolás talicskán, szalma bála rakás.   A Boldog Családokért Egyesület csapata nem tisztelte a lengyel Dukla és a romániai Domahida csapatát sem a Kelet Food versenyzőit és megnyerte a falusi virtus vetélkedőt. 
Ezután léptek pályára a lengyel és a hazai öregfiúk. Négy nullás hazai vezetés után a lengyelek felerősödtek, vagy a hazaiak vették könnyelműen a játékot, esetleg a félidei pályi kapus csere miatt, de a  végeredmény 4:4 lett. Tizenegyes rúgásokkal (hogy mégis legyen győztes) végül az Ópályi  Őregfiúk győzött. A meccs alatt lépett színpadara a Horpácsik János Néptánc egyesületből kivált Horpácsik János Néptánccsoport Varró Zsolt vezetésével. Nagy sikert arattak szatmári táncukkal. Őket követte a világbajnokságra készülő szalkai Break Dance csoport. Színpadra lépett Gaudi Nagy Tamás és családi zenekara, hazafias dalokat énekelve. A kis dobos  elkápráztatta a közönséget játékával.

A focimeccs után gyorsan versenypályát építettek az Ópályiak Baráti Köre Lovas szakosztály versenyzői Balogh Miklós szakosztályvezető és Lengyel Szilárd irányításával. Kezdődhetett a fogathajtó bemutató. Hét kettes fogat sorakozott fel a bemutatkozáshoz. Alighogy elkezdődött a verseny erős szélrohammal sötét felhők érkeztek Papos felől, majd Ópályit elhagyva Nagydobos felől visszakanyarodva óriási felhőszakadás áztatta el a versenypályán lévő lovakat, hajtókat és a nagy eső szétzavarta a közönséget.  Az eső csendesedésével a fogathajtók befejezték a versenyt, melyet Kiss Gábor nyert meg.

Az eső még esett, de elkezdte játékát a színpadon a Budapestről érkezett Nemcsak Berry zenekar, akik nagyszerű hangulatot teremtettek a hősiesen ott maradó közönségnek. A táncversenyben több pár vett részt. Az egyik ajándék CD-t a Drabik házaspár Bálint és Judit, a másikat egy fiatal páros Barna Tamás és Bodó Tünde nyerték. A lengyeleknek annyira tetszett az együttes, hogy a 2010-es Duklai Napokra meg is hívták Őket. A végén már nagyon szerette egymást mindenki, együtt táncoltak és lobogtatták nemzeti zászlójukat lengyelek  és magyarok, de sajnos eltelt az idő véget vetettek a zenének, Dózsa Gyuri leszerelte a hangosító berendezést. A duklai és a pályi barátok kihörpintették söreiket és ezzel véget ért a XV. Nemzetközi Aratófesztivál.

A fesztivál aratócsapai:  Domahidai Kraszna Egyesület Románia, a Legyelországi Dukla,   az Ópályi Görög- katolikusok, a Boldog Családokért Egyesület, a Szat-Rep Kft., a Nagydobosi Nyugdíjas Klub, a Napkori Asszonyok csapata és az Ópályiak Baráti Köre.

 Erdélyi Miklós