Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

1./ 2009. május 1-én a sportpályán majálist szervezünk. Az önkormányzatnak pénz nem áll rendelkezésre a majális megszervezésére, így a résztvevők maguk finanszírozzák szórakozásukat. Lesz kispályás labdarúgó utcai bajnokság, kenyér, kenyérlángos és malacsütés a kemencékben, a színpadon helyi zenekarok adnak műsort. Várjuk focicsapatok és civil szervezetek, baráti társaságok jelentkezését.

2./ Az Út a munkához program keretében a képviselő- testület elfogadta a közfoglalkoztatási tervet. A Képviselő-testület 150 fő foglalkoztatását tervezi ez évben. A közcélú munkavállalókat, a Falufejlesztő Bizottság választja ki (a bizottság elnöke Havasi Gusztáv, tagjai Demcsák Bertalan és Máté Béla képviselők). Közcélú munkára jelentkezni a Községházán lehet, ahol a jelentkezőket regisztrálják a hivatal dolgozói.

3./ A Képviselő-testület elfogadta az adósságrendezési eljárás menetét szabályozó reorganizációs programot, és egyezségi javaslatot. Azoknak a hitelezőknek, akiknek az önkormányzat tartozik be kellett nyújtaniuk írásban az igényüket. A hitelezők száma 53 fő, a tartozás összege 63 millió 732.227 Ft. A pénzügyi gondnok a hitelezőket 7 csoportba sorolta. Első helyen szerepel a Volksbank Zrt, az OTP, és  Caminus Rt (a világítás korszerűsítést csinálta az önkormányzat intézményeinél). Feléjük a tartozás 33 millió 193.502 Ft. Velük az egyezséget a múlt héten megkötöttük, és a felvett hitelek utáni törlesztést a továbbiakban ugyanúgy fizetjük, mint az adósságrendezési eljárás előtt. Ez évente nem éri el a 3 millió forintot. Második csoportban van a kilenc önkormányzati képviselő, akik kérik az elmaradt tiszteletdíjukat fejenként 245.000 Ft-ot, összesen 2 millió 205 e Ft-ot.  Az egyezség velük is megszületett. Egy képviselő és az alpolgármester nem nyújtotta be igényét a tiszteletdíjra, ők két év múlva kérhetik elmaradt pénzüket. Harmadik csoportba, az elmaradt törzsgárda jutalomra hét fő nyújtotta be igényét, melynek összege összesen 1 millió 119.300 Ft. A polgármestert is megilletné 10 éves munkaviszonya után egy havi jutalom, de ő nem nyújtotta be az igényét, így két év múlva kérheti ő is járandóságát. Az egyezség velük is megszületett. E héten kötünk egyezséget a 100.000 Ft alatti követelésekről, mely 11 főt érint, összesen 562.342 Ft, az 500.000 Ft alatti követelésekről, ami 10 főt érint összesen 2 millió 983.382 Ft. Az 1 millió forint alatti követelésekről, ami 4 főt érint összesen 3 millió 16.576 Ft-tal, az 1 millió forint feletti követelésekről, ami 9 főt érint összesen 20 millió 415.380 Ft-tal.
Ha az egyezség minden hitelezői csoporttal megszületik, akkor azt be kell nyújtani a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégbírósághoz, azt a bíróság végzésével elfogadja, és ezzel várhatóan 2009. június végére az adósságrendezési eljárás lezárul. Ezt követően a pénzügyi gondnok nem felügyeli az önkormányzat gazdálkodását.

4./ A Bio-Pannonia Kft. értesíti a község lakosságát, hogy a 2009. évi tavaszi lakossági lomtalanítást a Község Nagydobos felőli területén 2009. április 29-én szerdán reggel 6 órától végzi, a falu Mátészalka felőli területén egy hét múlva május 6-án szerda reggel 6 órától.

5./ Jelentős a községben a meg nem fizetett adó, vagyis az adóhátralék, melynek összege 12 millió 677 e Ft. Mint ismeretes az adóhatósági feladatot a körjegyző látja el, ebbe sem a polgármesternek, sem a képviselőknek beleszólása nincs. Adótitoknak számít, hogy személy szerint kinek mennyi a tartozása, így a képviselők és a polgármester, nem tudhatja, hogy személy szerint kinek mennyi adótartozása van. Adóelengedés nem történt és a jövőben sem lesz a körjegyzői hivatalban, mivel az adóra az önkormányzat és intézményei működéséhez szükség van.

6./ Értesítem a község kutyatulajdonosait, hogy az 1995. évi XCI. törvény, valamint az ennek végrehajtására kiadott 41/1997.(V.28) FM. rendelete alapján a kötelezően előírt veszettség elleni oltásra 2009. április 25-én szombaton 8 órától kerül sor a daráló udvarában 12 óráig. Kérek minden eb tulajdonost, hogy az eb oltási könyvét vigye magával. Az oltás és féregtelenítés díja: 2.600 Ft, háznál 3.000 Ft. A pótoltásra két héttel később 2009. május 9-én kerül sor.
 
      
Ópályi, 2009. április 20.  

Erdélyi Miklós
polgármester