Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

1./ A Képviselő-testületek Gergely Lajost, Szamosszeg-Szamoskér körjegyzőjét bízták meg körjegyzői feladatok ellátásával, az új körjegyző megválasztásáig. Minden szerdán 8 órától 12 óráig van ügyfélfogadási ideje. Nem vagyunk szerencsések a körjegyző választásával. Az első pályázatra jelentkezők között volt egy, a pályázati feltételeknek mindenben megfelelő alkalmas személy, de sem Nyírparasznya, sem Ópályi képviselő testülete nem választotta meg. Új pályázatot írtunk ki, az erre jelentkezők közül Gemzse jegyzőjét választották meg a képviselő-testületek, ő azonban nem töltötte be az állást, mivel Gemzse és Gyulaháza körjegyzőséget alakított ki, és ott megválasztották aljegyzővé. A közös Nyírparasznya-Ópályi képviselő testületi ülésen immár a harmadik körjegyzői pályázatot kellett kiírni. Várhatóan február közepén lesz új jegyzőnk.

2./ Az adósságrendezési eljárás folytatódik 2009-ben is. El kell készíteni az ez évre vonatkozó válságköltségvetést. Holnap kerül sor az adósságrendező bizottság ülésére, majd a délutáni órákban a képviselő-testület ülésezik. Az adósságrendezésről szóló törvény tartalmazza a kötelezően ellátandó feladatokat. A nem kötelező feladatok finanszírozását e törvény nem engedi meg. Sajnos létszámleépítésre kerül sor. A holnapi testületi ülésen már a költségvetést megelőzően erről is döntés fog születni. A 2009. évi válságköltségvetés elfogadása előtt falugyűlést hívok össze, és ezen fogom ismertetni a válságköltségvetést és az átszervezéssel, leépítéssel kapcsolatos terveket, döntéseket.

3./ A Polgármesteri Hivatalban az irodák festése folyik. Legutóbb 10 éve voltak az irodák kifestve. Még a 2008-as költségvetés tartalmazta a festés költségeit. Ezeket a munkákat az adósságrendezés előtt, még a nyár elején megkezdtük. A munkákat közcélú munkások végzik. Sor került a nagyterem födémében levő kb. 2 nm-es nyílás becsinálására, mivel a nagyterem aljzatába acél térhálót raktunk és lebetonoztuk.

4./ A festéssel egy időben kialakításra került egy ügyfélfogadó iroda. A hivatal utcára néző bejárata megszűnik, és az udvar felől nyitjuk meg a főbejáratot. Az ügyfelek az ügyfélfogadó irodába érkeznek, és itt kapják meg a szükséges eligazítást, hogy melyik üggyel, kihez kell fordulni.

5./ Elkészült az Ópályi Hírlap képes falinaptára. A község életéről, eseményeiről 2008-ban készült képek találhatók a naptáron. Nem hordjuk ki minden lakáshoz, hanem a Teleházban és a Polgármesteri Hivatalban lehet majd naptárt kérni.

6./ A www.opalyi.hu honlapon E-önkormányzati portált nyitottunk. Várhatóan néhány héten belül folyamatosan feltöltjük információval, azt remélve, hogy az ügyfeleknek nem kell minden esetben személyesen többször megjelenni a hivatalban, hanem a portálon kapható információkkal egyszerűsödik az ügyintézés, és az ügyfelek elégedettebbek lesznek a hivatal működésével.

7./ A Teleház továbbra is nyitva tart, és fogadja a község lakosságát. Nyitvatartási ideje: hétfőtől péntekig 10-16 óráig. A falugazdász minden hétfőn 13 órától fogadóórát tart. A további szolgáltatás is zavartalan, mint a fénymásolás, faxolás, internet hozzáférés, nyomtatás, szakdolgozat készítés, és minden megoldható egyéb ügy intézése. A felmerülő fűtési, világítási költségeket az Ópályiak Baráti Köre fizeti.


Ópályi, 2009. január 14.

                                                                               Erdélyi Miklós
                                                                                polgármester