Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Első nekifutásra nem sikerült körjegyzőt választani, a közös testületi ülésen. Nem kapott sem a parasznyiaktól, sem a pályiaktól minősített többséget, az egyetlen, minden feltételnek megfelelő jelölt. Ez az újabb kudarc megerősíti abbeli véleményemet, hogy az Ópályi Képviselő-testület jelen pillanatban döntésképtelen. Úgy kellett volna a körjegyző, mint egy falat kenyér. Azt tartja az egyik magyar közmondás, hogy jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Most kiengedtük a kezünkből a verebet, és várunk egy túzokra, mégpedig olyanra, aki kézben tartja a polgármestert, jól tud bánni a cigányokkal, és még sok magas követelménynek meg tud felelni.

Nem gondolom, hogy mi vagyunk a megye két legjobb faluja, illetve képviselő-testülete, és azt sem gondolom, hogy a legvonzóbb körjegyzői állást kínáljuk a jelölteknek. Mindkét faluban elég zűrzavaros a helyzet. Ezzel a döntéssel, ha lehet még a zűrzavart tovább fokoztuk. Ópályi Képviselő-testülete már eldöntötte, hogy induljon meg az adósságrendezési eljárás. Várjuk a pénzügyi gondnok kijelölését. Válságköltségvetést és reorganizációs programot kellene készíteni, amihez stabilitás szükséges.

Sokkal komolyabban kellene venni a képviselői munkát, és nem úgy odajönni a képviselő-testületi ülésre, hogy a jelöltek által beadott pályázatot nem is olvassuk el. Ha már egyszer úgy döntöttünk, hogy körjegyzőt választunk, meghirdettük a Belügyi Közlönyben és akadnak emberek, akik erre a felhívásra nagy gonddal elkészítik pályázatukat, akkor el is várják, hogy azt a képviselők elolvassák, mert ha nem mi alapján döntenek? Égett a pofámról a bőr, mikor a testületi ülésen szünetet rendeltem el azért, hogy a képviselők még is el tudják olvasni a pályázatot, de az Ópályi képviselők nagy többsége kivonult otthagyva a pályázatot nagyterem asztalán. Meg is jegyezte a jelölt asszony, úgy látja nem valami nagy az érdeklődés a leírt pályázat iránt.

Ha ez a továbbiakban is így folytatódik, és húszan húszfélét gondolunk a jegyző személyéről, akkor nem valószínű, hogy egyhamar lesz körjegyzőnk. Ezért azt kérem, ha valakinek van konkrét javaslata a körjegyző személyét illetően, ossza meg a képviselő-testület tagjaival, a polgármesterrel, próbáljunk meg egy olyan személyt találni, aki mindkét testületnek megfelel.

Sajnos a hírünk messzire eljutott, és úgy gondolom a továbbiakban sem fognak tolongani a körjegyzői állásért. A feltételeket viszont nem szeretném enyhíteni, mivel ismerve a helyzetet, feltétlenül szükség van a jelölt jegyzői gyakorlatára, tapasztalatára. Csupán egyetlen pontban szeretném, ha változna a feltétel, mégpedig a jelenleg is jegyzői állásban dolgozó pályázónak ne kelljen 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt becsatolni.

Ópályi, 2008. október 22.
                                                                                Erdélyi Miklós
                                                                                 polgármester