Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

POLGÁRMESTERI TÁJÉKOZTATÓ

1./ Tisztelettel meghívom Ópályi község lakosságát az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 160. évfordulójának megünneplésére.

Az ünnepség ideje: 2008. március 14. péntek 16.00 óra
Helye: Művelődési Ház nagyterme

ÜNNEPI MŰSOR


Megnyitó: Papp Marianna. A megnyitó után elénekeljük a himnuszt majd az ünnepség végén a szózatot.

- Köszöntő: Erdélyi Miklós polgármester
- Ünnepi beszéd: Muzsnay Árpád az Erdélyi  Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke
- Irodalmi összeállítás: előadják a Jókai Mór ÁMK 3. és 7. osztályos tanulói          
- Ezt követően felavatjuk az Árpád úti Falusi Múzeumot és Galériát
    Avatóbeszédet mond és  Bíró Lajos szobrászművész kiállítását  megnyitja
    Fülöp István a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés Elnöke
A Falusi Múzeumot és Galériát megáldja
Orosz István görög-katolikus parochus és Veress Imre református lelkész
- Emlék diófa ültetés

2./ Emberek ezt látni kell! Falusi Múzeum és Falusi Galéria született az újjávarázsolt régi központi vagy nagy iskola épületéből. Értéket teremtettünk vállalkozók és közcélú munkásaink segítségével. Az enyhe téli időt kihasználva egész télen folyt az épület felújítása. Először a tetőjavítás történt, ezzel megszüntettük a beázást, majd az ereszcsatorna lett kicserélve. A főbejárathoz építettünk egy kis teraszt előtetővel, minden terem új aljzatbetont kapott, a helyiségek falait javítás után újrafestettük, ajtókat, ablakokat újramázoltuk. Az egyik nagyteremben szalagparkettát raktunk le, a másik nagy terembe és a kisterembe a régi parkettát raktuk vissza, a teraszra és az előtérbe taposócsempét raktunk. Kialakítottunk egy vizes blokkot női - férfi wc-vel, a betört ablakokat beüvegeztük, kívülre elegáns kerítést építettünk, a bejárati járdát térkővel burkoltuk. A munkában részt vevő vállalkozók: Nagy Pál villanyszerelő, Kedves Gusztáv bádogos, Bazola Sándor kőműves, Jeremcsuk László asztalos, Antal László asztalos, Orosi Géza mezőgazdasági vállalkozó, Eördögh Sándor burkoló és Böjtös István karbantartó. A vállalkozók vagy kedvezményesen, vagy térítés nélkül végezték munkájukat. Köszönjük!

3./ A Falusi Múzeum és Galéria munkálatainak nagy részét közcélú munkásaink végezték Váncku Lajos ugyancsak közcélú munkás irányításával. Öröm volt nézni, ahogy a fiúk ezermester módjára oldották meg a legkülönbözőbb feladatokat. Megérdemlik, hogy nevüket megemlítsem: Katona János, Kovács István, Varga Gyula, Kozma Csaba, Erdélyi Szabolcs, Simon Gyula, Máté András, Daruka László, Nagy Lajos, Balogh Mihály, Bazola Miklós, Gergely Csaba, Kiss György Balogh Sándor, Milák János. Munkájukat nagyra értékelem, és köszönöm. A munkálatok egy részét a 2007-es költségvetésből, másik részét a 2008-as költségvetésből fedezzük. Az átalakítás illetve újjáépítés költsége várhatóan valamivel meghaladja az 1,5 millió forintot.

4./ Kemencéket építünk a sport és szabadidő centrumban. A 2008-as Aratófesztivál programjában szerepel hagyományos kenyérsütés bemutatása is. Megkezdtük a kemencékhez szükséges fészer építését. Egy-egy kemence részére 5 X 4 méteres hely áll rendelkezésre úgy, hogy a kemence mellett asztalokat és lócákat is el tudunk helyezni. Négy kemence építésére már meg van a jelentkező. Egyet Gellér Miklós képviselő épít, egyet Szűcs Ferenc, egyet Balogh László és egyet a polgárőrség Herdon Béla polgárőr elnök vezetésével.
Elgondolásom szerint a kemencéket bárki használhatja majd megfelelő ellenőrzés mellett. Elképzelhető, hogy sokan itt fogják húsvéti pászkájukat megsütni, vagy egy-egy nevezetesebb családi eseményhez a finom ételeket elkészíteni. Lehet a fűtéshez szükséges tűzrevalót gyűjteni.

Ópályi. 2008. március 11.                                                                            

Erdélyi Miklós
polgármester