Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Rendet vágtak az ópályi mezőn

A kézi aratás folyamatát mutatták be a Nemzetközi Aratófesztiválra érkezett csoportok.

Ópályi (KM - K. N.) - Énekszóval vonultak az aratás helyszínére az Ópályiban rendezett Nemzetközi Aratófesztivál bemutatkozó csapatai, s mint az élen haladó helyiek mondták, munkakedvüknél csak a lelkesedésük volt nagyobb. Ez utóbbit a régi időket idéző megjelenésük - népi ruházatuk és hagyományos kellékeik - mellett a kézi aratás folyamatának valósághű bemutatása bizonyította. 

- Hatszáz ezer lakosa van a megyének, s ma már csak mintegy százan végzik ezt a rendkívül fárasztó munkát, de ők is korszerű gépekkel, így az már nem jelent olyan fizikai megterhelést, mint egykor - fogalmazott az aratási bemutatót megnyitó Csongrádi Zoltán, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója, majd a térséget közelmúltban sújtó fagykárra utalva elmondta: a falugazdászoknál július 15-ig köthetik meg szerződéseiket a károsultak.

Sportfelszerelés ajándékba

Fülöp István, a megyei közgyűlés elnöke a rendezvény hagyományőrző jellegét példaértékűnek nevezte és a folytatásra biztatta a szervezőket. Az ünnepi pillanatok részeként Erdélyi Miklós, Ópályi polgármestere bejelentette, a rendezvény holland vendégei ajándékkal érkeztek a településre: sportfelszerelést hoztak az általános művelődési központ gyerekeinek.

Az említett ajándékozók mellett több külföldi csoport vett részt az eseményen: a lengyelországi Dukla, a szlovákiai Jánok, az ukrajnai Dercen, a romániai Gencs és Domahida küldöttei aktív közreműködői voltak a fesztiválnak. S természetesen a környékbeli települések lakói is, akiknek kézműves tagjai tevékenységükbe engedtek betekintést, valamint a játékos megmérettetéseken bizonyították ügyességüket. A programok között minden vendég megtalálta az érdeklődésének megfelelőt, az elmaradhatatlan sportmérkőzés, a falusi virtus vetélkedő, valamint a Horpácsik János Néptáncfesztivál több száz érdeklődőt vonzott a helyszínre.

Hasonlóan változatos kínálat várta a rendezvény második napján a közönséget: a helyi iskolás és óvodás gyerekek műsora után labdarúgómérkőzés, vásári komédia, motoros bemutató, majd a Kormorán együttes koncertje jelentett páratlan szórakozási lehetőséget a résztvevőknek.

Kapcsolat képekben

Harminc éve ápol baráti kapcsolatot Ópályi a lengyelországi Dukla településsel. A jeles évforduló megünneplésére napokkal korábban megkezdték a készülődést az ópályiak: az elmúlt 3 évtized történéseit megörökítő fényképekből kiállítást készítettek, valamint összegyűjtötték a Duklában vendégeskedett helyiek nevét és Lengyelországban jártunk címmel közzétették a tablón.


Koncz Nóra
Újságíró