Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Ópályi Község Polgármesterétől
4821. Ópályi Rajk László u. 4. sz.
Telefon: (44) 407-551. 407-539

POLGÁRMESTERI TÁJÉKOZTATÓ

2007. március 7-én szerdán 18 órakor a Művelődési Ház Nagytermében Falugyűlést tartunk, melyre a község lakosságát szeretettel meghívom.
A falugyűlés napirendje:
1. A 2007. évi költségvetés számainak ismertetése.
2. A 2007. évi fejlesztési tervek megbeszélése.

2007. évben  az eddigi gyakorlattól eltérően megváltozott a személygépjármű után fizetendő adó rendszere:
A fizetendő személygépjármű adó mértéke nem a személygépjármű súlyától, hanem annak teljesítményétől és korától függ az alábbi rendszer szerint.
300.-Ft/KW (gyártási év és az azt követő 3 naptári év)
260.-Ft/KW (gyártási évet követő 4-7. naptári év) 200.-Ft/KW (gyártási évet követő 8-11. naptári év) 160.-Ft/KW (gyártási évet követő 12-15. naptári év) 120.-Ft/KW (gyártási évet követő 16. naptári év és azt követően). A környezetvédelmi osztály mentesség a személygépjárműre megszűnt.  (Katalizátor kedvezmény).A mozgáskorlátozott személyek 2007. január 1-től csak abban az esetben vehetik igénybe a gépjármű adómentességet, ha három feltételnek felelnek meg: 1. Tulajdonos a mozgáskorlátozott. 2. Üzembentartó a mozgáskorlátozott. 3. Ő maga a mozgáskorlátozott. (1.  Pl. Ha a férj mozgáskorlátozott és tulajdonos de a feleség az üzembentartó akkor a mentesség nem jár, akkor sem. 2.   Pl. Abban az esetben sem jár a mentesség, ha a személygépjármű lízingelve van.3. Pl. Ha a férj mozgáskorlátozott és tulajdonos, a feleség az üzembentartó és mozgáskorlátozott ebben az esetben sem jár a mentesség, mivel a férj tulajdonos, a feleség az üzembentartó és a tulajdonos nem az adófizető.) Felhívjuk a figyelmet, hogy a mozgáskorlátozott mentességet a fentiek alapján lehet bejelenteni a Polgármesteri Hivatal 3. sz. szobájában.

Az 1848-as Forradalom és Szabadságharc megünneplésére március 14-én szerdán 15 órakor kerül sor. Az ünnepi műsort plakátokon hirdetjük meg.

Az utóbbi időben a TELEHÁZ működésével kapcsolatban több téves információ jutott el hozzám. Emiatt szükségesnek tartom tájékoztatni a következőkről a Tisztelt Lakosságot. A TELEHÁZ-at az Ópályiak Baráti Köre üzemelteti. A Baráti Kör fizeti a TELEHÁZ-ban dolgozók munkabérét, a telefonköltséget, és az internet elérés költségeit. Az önkormányzat fizeti az elektromos áram, és a fűtés költségeit. A TELEHÁZ-at 1999-ben pályázat útján hozta létre a Baráti Kör. Az akkor nyert pénzből vásároltuk a TELEHÁZ berendezéseit, számítógépeit és két Ópályi fiatalnak biztosítottuk a hároméves foglalkoztatáshoz a munkabérét. A pályázat keretén belül vásárolta a Baráti Kör az önjáró fűnyíró gépet, mellyel az önkormányzat a település közterein vágatja a füvet. E pályázat segítségével vásároltunk egy kondigépet is, melyet az iskola konditermében használnak (mindkét gépet 1999 óta használják). A TELEHÁZ széleskörű szolgáltatással várja a község lakosságát és itt tart fogadóórát a falugazdász is.

Ópályi, 2007. március 5.
        Erdélyi Miklós
         polgármester